Sopa de galets farcits de carn

Origen

La sopa de galets farcits de carn és un plat tradicional de la cuina catalana. Aquest plat és especialment popular durant els mesos d’hivern a Catalunya, ja que és reconegut per la seva calidesa i sabor reconfortant. La seva preparació és una tradició que es transmet de generació en generació, i és molt apreciada en reunions familiars i festes.

Ingredients

  • 400g de galets grans
  • 250g de carn de porc picada
  • 250g de carn de vedella picada
  • 1 ceba gran, picada
  • 2 dents d’all, picades
  • 1 branca de julivert
  • 2 litres de caldo de pollastre
  • Sal i pebre al gust
  • Oli d’oliva

Mètode de preparació

  1. En un bol, barreja la carn de porc i vedella picada amb sal, pebre i el julivert picat.
  2. Farcix els galets amb la mescla de carn, pressionant lleugerament perquè la carn s’adhereixi bé.
  3. En una olla gran, sofregeix la ceba i l’all amb una mica d’oli d’oliva fins que estiguin tendres.
  4. Afegeix els galets farcits a l’olla i rosseja-los lleugerament per segellar la carn.
  5. Cobreix els galets amb el caldo de pollastre i deixa coure a foc lent durant uns 20-25 minuts, fins que els galets estiguin cuits i la carn estigui tendra.
  6. Rectifica de sal i pebre si cal.

Variacions i diferències regionals

  • A les comarques del Pirineu, és comú afegir bolets de temporada a la sopa per donar-li un toc de terra.
  • A la costa, alguns cuiners afegeixen marisc com gambes o musclos per enriquir el plat.
  • A l’Empordà, és habitual afegir una mica de vi ranci durant la cocció per intensificar els sabors.

Suggeriments de servei i presentació

  • Serveix la sopa calenta, amb els galets ben coberts de caldo.
  • Decora el plat amb julivert fresc picat o un raig de formatge parmesà ratllat.
  • Acompanya la sopa amb una mica de pa cruixent per absorbir el caldo.

Guarnicions i acompanyaments

  • Els croutons casolans o una cullerada de nata aporten un toc de cremositat a la sopa.
  • Una amanida lleugera amb fulles verdes i vinagreta complementa molt bé aquest plat.
  • Un bon vi negre o una copa de cava són excel·lents opcions per acompanyar aquesta sopa.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

  • Les carns de porc i vedella proporcionen proteïnes essencials per al manteniment muscular.
  • Els galets farcits aporten carbohidrats que proporcionen energia.
  • El caldo de pollastre és ric en nutrients que ajuden a mantenir l’organisme hidratat.
  • Els ingredients frescos com la ceba i l’all contenen antioxidants beneficiosos per a la salut cardiovascular.

Feu un comentari