Origen
La sopa de galets farcits de carn és un plat tradicional de la cuina catalana. Aquest plat és especialment popular durant els mesos d’hivern a Catalunya, ja que és reconegut per la seva calidesa i sabor reconfortant. La seva preparació és una tradició que es transmet de generació en generació, i és molt apreciada en reunions familiars i festes.
Ingredients
- 400g de galets grans
- 250g de carn de porc picada
- 250g de carn de vedella picada
- 1 ceba gran, picada
- 2 dents d’all, picades
- 1 branca de julivert
- 2 litres de caldo de pollastre
- Sal i pebre al gust
- Oli d’oliva
Mètode de preparació
- En un bol, barreja la carn de porc i vedella picada amb sal, pebre i el julivert picat.
- Farcix els galets amb la mescla de carn, pressionant lleugerament perquè la carn s’adhereixi bé.
- En una olla gran, sofregeix la ceba i l’all amb una mica d’oli d’oliva fins que estiguin tendres.
- Afegeix els galets farcits a l’olla i rosseja-los lleugerament per segellar la carn.
- Cobreix els galets amb el caldo de pollastre i deixa coure a foc lent durant uns 20-25 minuts, fins que els galets estiguin cuits i la carn estigui tendra.
- Rectifica de sal i pebre si cal.
Variacions i diferències regionals
- A les comarques del Pirineu, és comú afegir bolets de temporada a la sopa per donar-li un toc de terra.
- A la costa, alguns cuiners afegeixen marisc com gambes o musclos per enriquir el plat.
- A l’Empordà, és habitual afegir una mica de vi ranci durant la cocció per intensificar els sabors.
Suggeriments de servei i presentació
- Serveix la sopa calenta, amb els galets ben coberts de caldo.
- Decora el plat amb julivert fresc picat o un raig de formatge parmesà ratllat.
- Acompanya la sopa amb una mica de pa cruixent per absorbir el caldo.
Guarnicions i acompanyaments
- Els croutons casolans o una cullerada de nata aporten un toc de cremositat a la sopa.
- Una amanida lleugera amb fulles verdes i vinagreta complementa molt bé aquest plat.
- Un bon vi negre o una copa de cava són excel·lents opcions per acompanyar aquesta sopa.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
- Les carns de porc i vedella proporcionen proteïnes essencials per al manteniment muscular.
- Els galets farcits aporten carbohidrats que proporcionen energia.
- El caldo de pollastre és ric en nutrients que ajuden a mantenir l’organisme hidratat.
- Els ingredients frescos com la ceba i l’all contenen antioxidants beneficiosos per a la salut cardiovascular.