Sopa de Fredolics
Origen
La sopa de fredolics és una recepta típica de la cuina catalana, que destaca per la seva simplicitat i gust exquisit. Els fredolics són bolets petits i tendres que aporten un sabor únic a aquest plat tradicional. Aquesta sopa és especialment apreciada durant els mesos d’hivern, quan els bolets estan de temporada.
Ingredients
- 300g de fredolics frescos
- 1 porro, picat
- 2 pastanagues, tallades en daus
- 1 patata mitjana, tallada en daus
- 1 litre de brou de verdures
- Sal i pebre al gust
- 2 cullerades d’oli d’oliva extra verge
- Julivert fresc per decorar
Mètode de preparació
- Neteja bé els fredolics i talla’ls a trossos petits.
- Pica el porro, les pastanagues i la patata en brounoixos.
- En una cassola, sofregeix el porro amb una mica d’oli fins que estigui tou.
- Afegeix les pastanagues i la patata i deixa-ho coure uns minuts.
- Incorpora els fredolics i remena bé.
- Afegeix el brou de verdures i deixa-ho bullir durant uns 20 minuts, fins que les verdures estiguin tendres.
- Rectifica de sal i pebre i decora amb julivert fresc abans de servir.
Variacions i diferències regionals
- A la zona del Montseny, és comú afegir una mica de crema de llet a la sopa per donar-li una textura més cremosa.
- A la Garrotxa, alguns cuiners afegeixen una mica de pernil o botifarra per enriquir el sabor.
- A les comarques del Penedès, és habitual afegir un raig de vi blanc durant la cocció per intensificar els sabors.
Suggeriments de servei i presentació
- Serveix la sopa calenta, decorada amb julivert fresc i un raig d’oli d’oliva.
- Acompanya el plat amb crostons de pa torrat per absorbir el brou.
- Per a una presentació més elegant, pots servir la sopa en bols individuals amb una mica de formatge parmesà ratllat per sobre.
Guarnicions i acompanyaments
- Una amanida fresca amb fulles verdes i vinagreta complementa molt bé aquesta sopa.
- Un plat de formatge o una taula de canapès poden ser una bona opció per acompanyar aquest plat.
- Un vi blanc sec és una excel·lent opció per acompanyar la sopa de fredolics.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
- Els fredolics són baixos en calories i rics en nutrients com vitamines del grup B, potassi, fòsfor i ferro.
- La combinació de verdures aporta fibra i antioxidants que ajuden a mantenir un sistema digestiu saludable.
- El brou de verdures és una font de nutrients essencials que ajuden a mantenir l’organisme hidratat.