Suquet de congre

Suquet de congre

El suquet de congre és un plat típic de la gastronomia catalana, conegut també en altres regions de l’Estat espanyol com ara València o les Illes Balears. Aquest plat és una delícia marinera que combina el sabor del congre amb una base de sofregit i caldo de peix.

Origen

Es diu que l’origen del suquet de congre es remunta a la pràctica marinera, on els pescadors aprofitaven el peix que no era apte per a la venda per a elaborar cuines senzilles a bord dels seus vaixells. Aquesta tradició s’ha mantingut al llarg dels anys, i avui en dia és un plat molt apreciat en la cuina mediterrània.

Ingredients

  • 1 congre (aproximadament 800g-1kg), tallat en trossos
  • 1 ceba gran, tallada
  • 2 tomàquets madurs, triturats
  • 1 fulla de llorer
  • 1 copa de vi blanc
  • 500 ml de caldo de peix
  • 4 cullerades d’oli d’oliva
  • Sal i pebre al gust

Mètode de preparació

  1. Preparació del congre: Drèna el congre tallat en trossos i salpebra’l lleugerament.
  2. Sofregit de la ceba: En una cassola gran, escalfa l’oli d’oliva i sofregeix la ceba tallada fins que estigui transparent.
  3. Afegir els tomàquets: Afegeix els tomàquets triturats i deixa coure durant uns minuts fins que s’hagi reduït el líquid.
  4. Afegir el congre: Afegeix els trossos de congre i la fulla de llorer a la cassola.
  5. Afegir els líquids: Cobreix amb el vi blanc i el caldo de peix.
  6. Cocció: Deixa coure a foc lent durant uns 20-25 minuts fins que el peix estigui cuit i la salsa hagi agafat consistència.
  7. Rectificació de sabor: Rectifica de sal i pebre al gust.
  8. Servei: Retira del foc i serveix immediatament.

Variacions i diferències regionals

Depenent de la regió on es prepari el suquet de congre, es poden trobar variacions en els ingredients utilitzats:

  • A Catalunya: És comú afegir all picat al sofregit per donar-li més sabor.
  • A València: Poden incorporar peixos variats com rap o lluç, i a vegades marisc com gambes o cloïsses.
  • A les Illes Balears: És habitual afegir fruits secs com ametlles laminades o pinyons per aportar textura.
  • A la regió de Múrcia: Poden utilitzar pebrots vermells picats per donar-li un toc més picant.

Suggeriments de servei i presentació

Per a una presentació espectacular, serveix el suquet de congre en un plat fondo, decorat amb fulles de julivert fresc o perejil. Pots acompanyar-lo amb un tros de pa torrat per absorbir els sucs del peix i la salsa.

També pots servir-lo en una cassola de fang al centre de la taula, perquè tothom es pugui servir a gust. Acompanya el plat amb una copa de vi blanc fresc per ressaltar els sabors marins.

Guarnicions i acompanyaments

  • Patates bullides
  • Arròs blanc
  • Amanida lleugera amb vinagreta de llimona
  • Tomàquet a la brasa
  • Pa amb tomàquet
  • Fruits secs com ametlles laminades o pinyons

Beneficis per a la salut i valor nutricional

El suquet de congre és un plat saludable i equilibrat. El congre és una excel·lent font de proteïna magra i àcids grassos omega-3, que ajuden a mantenir la salut cardiovascular i cerebral. Els tomàquets aporten vitamines (com la vitamina C i la vitamina A) i antioxidants que ajuden a prevenir malalties cròniques.

L’oli d’oliva és ric en àcids grassos sans que beneficien la salut del cor. Aquest plat és ideal per a una dieta variada i nutritiva, ja que combina ingredients frescos i saborosos que satisfan el paladar i ofereixen beneficis per a la salut.

Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍

Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!

Descobreix ara, fes clic aquí

Feu un comentari