Seitons fregits

Els deliciosos seitons fregits

Els seitons fregits són un plat típic de la gastronomia mediterrània, especialment popular a les zones costaneres de Catalunya. Aquest plat s’elabora principalment amb seitons, petits peixos similars a les sardines, que es fan fregits en oli.

Origen

Els seitons fregits són un plat tradicional que s’ha transmès de generació en generació a les zones costaneres de Catalunya. La simplicitat dels ingredients i la tècnica de fregir en oli d’oliva fan que aquest plat sigui un clàssic en moltes tapes i àpats familiars.

Ingredients

  • 500g de seitons (frescos i netejats)
  • Oli d’oliva (per fregir)
  • 1 ou (opcional, per a la massa de fregir)
  • Farina (per reboçar els seitons)
  • Sal i pebre (al gust)
  • Llimona (opcional, per servir)

Mètode de preparació

  1. Per preparar seitons fregits, comença per rentar bé els seitons i escafedir-los. Escorre’ls bé i asseca’ls amb paper de cuina.
  2. En una paella, calenta una quantitat suficient d’oli d’oliva per fregir.
  3. Mentre l’oli s’escalfa, pots batre un ou en un bol si vols utilitzar-lo per fer la massa de fregir.
  4. Passa els seitons per la farina i, opcionalment, per l’ou batut abans de posar-los a la paella amb l’oli calent. Fregir fins que estiguin daurats.
  5. Un cop fregits, retira’ls de la paella i deixa que s’escorren de l’excés d’oli en paper de cuina absorbent.
  6. Salpebra al gust i serveix immediatament.

Variacions i diferències regionals

Els seitons fregits poden variar segons la regió. A Catalunya, sovint es serveixen amb un rajolí de llimona per sobre per afegir un toc cítric. A les Illes Balears, és comú afegir una mica d’all picat a la massa de fregir per donar-li més sabor. A la regió de València, poden incorporar una mica de paprika dolça per donar-li un toc de color i sabor.

Suggeriments de servei i presentació

Per a una presentació espectacular, serveix els seitons fregits en un plat gran, decorat amb rodanxes de llimona i una mica de julivert picat. Pots acompanyar-los amb una copa de vi blanc fresc o una ceresa ben freda. També pots preparar una taula de tapeig amb altres plats típics catalans com pa amb tomàquet, escalivada o fuet per complementar aquesta deliciosa opció de peix.

Guarnicions i acompanyaments

Com a guarnició, pots acompanyar els seitons fregits amb una amanida verda lleugerament amanida amb oli d’oliva i vinagre, pa torrat amb tomàquet per absorbir l’oli sobrant, o uns tomàquets cherry tallats per la meitat. També pots servir-los amb una mica d’allioli per afegir un toc extra de sabor.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

Els seitons són una font rica en àcids grassos omega-3, importants per a la salut del cor. A més, aporten proteïnes de qualitat i altres nutrients essencials com la vitamina D, que ajuda a mantenir els ossos forts, i la vitamina B12, crucial per al bon funcionament del sistema nerviós. Consumir seitons fregits amb moderació i en el marc d’una dieta equilibrada pot formar part d’una alimentació sa i saborosa.

Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍

Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!

Descobreix ara, fes clic aquí

Feu un comentari