Seitons escabetxats i amanida amb seitons

Els deliciosos seitons escabetxats

Els seitons escabetxats són una delícia tradicional de la gastronomia mediterrània, perfecta per a aquells que aprecien els sabors marins i els plats conservats. A continuació, et mostrarem com preparar aquest plat senzill però exquisit.

Origen

Els seitons són un tipus de peix petit, fonamental a la gastronomia mediterrània. Els seitons escabetxats són una opció popular de degustació de seitons que es conserven en vinagre i s’al*lic. A Catalunya, aquest plat és apreciat en tapeigs i com a part de les tradicions culinàries.

Ingredients

  • 500g de seitons (peix petit)
  • 1 tassa de vi blanc (per escabetxar els seitons)
  • 1/2 tassa de vinagre (per donar el toc àcid característic)
  • 1 ceba mitjana, tallada en juliana
  • 2 grans d’all, tallats en làmines
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branqueta d’api
  • Sal i pebre al gust
  • Oli d’oliva verge extra
  • Amanida variada (per acompanyar els seitons)
  • Olives (opcional per decorar)

Mètode de preparació

  1. Neteja els seitons i talla’ls en trossos menuts.
  2. En una cassola, combina el vi blanc, el vinagre, l’api, la ceba, l’all, la fulla de llorer, una mica de sal i pebre. Porta-ho a ebullició.
  3. Afegeix els seitons a la cassola i cou-los durant uns 5-7 minuts, fins que estiguin fets.
  4. Deixa refredar i guarda’ls a la nevera durant unes hores abans de servir perquè s’impregnin bé dels sabors.
  5. Per a l’amanida, barreja els ingredients desitjats (com enciam, tomàquet, ceba tendra, etc.) i afegeix els seitons escabetxats.
  6. Decora amb olives i ceba.

Variacions i diferències regionals

Els seitons escabetxats poden variar segons la regió. Algunes opcions inclouen afegir grans de pebre negre, fulles de llorer o pastanaga tallada en juliana. A les Illes Balears, és comú afegir una mica de safrà per donar color i sabor. A la regió de València, poden incorporar pebrot vermell per donar-li un toc picant. Explora les diferències i troba la que més et captiva.

Suggeriments de servei i presentació

Per a una presentació espectacular, serveix els seitons escabetxats en un plat llarg i estret, acompanyats d’una bona copa de vi blanc fresc.

També pots preparar una taula de tapeig amb altres plats típics catalans com escalivada, pa amb tomàquet o fuet per complementar aquesta deliciosa opció de peix. Anima’t a experimentar amb els colors i les textures dels acompanyaments per crear una presentació única.

Guarnicions i acompanyaments

Com a guarnició, pots acompanyar els seitons escabetxats amb pa torrat o pa amb tomàquet per absorbir la salsa escabetxada. Uns tomàquets cherry tallats per la meitat, allioli o una amanida verda també són opcions delicioses per acompanyar aquest plat.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

Els seitons són rics en àcids grassos omega-3, essencials per a la salut cardiovascular. A més, aquest peix petit també és una font de proteïnes i vitamines importants com la vitamina D, que ajuda a mantenir els ossos forts.

Consumir seitons escabetxats com a part d’una dieta equilibrada pot oferir beneficis nutricionals importants, com aportar ferro i calci, necessaris per al bon funcionament del cos.

Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍

Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!

Descobreix ara, fes clic aquí

Feu un comentari