Els deliciosos seitons escabetxats
Els seitons escabetxats són una delícia tradicional de la gastronomia mediterrània, perfecta per a aquells que aprecien els sabors marins i els plats conservats. A continuació, et mostrarem com preparar aquest plat senzill però exquisit.
Origen
Els seitons són un tipus de peix petit, fonamental a la gastronomia mediterrània. Els seitons escabetxats són una opció popular de degustació de seitons que es conserven en vinagre i s’al*lic. A Catalunya, aquest plat és apreciat en tapeigs i com a part de les tradicions culinàries.
Ingredients
- 500g de seitons (peix petit)
- 1 tassa de vi blanc (per escabetxar els seitons)
- 1/2 tassa de vinagre (per donar el toc àcid característic)
- 1 ceba mitjana, tallada en juliana
- 2 grans d’all, tallats en làmines
- 1 fulla de llorer
- 1 branqueta d’api
- Sal i pebre al gust
- Oli d’oliva verge extra
- Amanida variada (per acompanyar els seitons)
- Olives (opcional per decorar)
Mètode de preparació
- Neteja els seitons i talla’ls en trossos menuts.
- En una cassola, combina el vi blanc, el vinagre, l’api, la ceba, l’all, la fulla de llorer, una mica de sal i pebre. Porta-ho a ebullició.
- Afegeix els seitons a la cassola i cou-los durant uns 5-7 minuts, fins que estiguin fets.
- Deixa refredar i guarda’ls a la nevera durant unes hores abans de servir perquè s’impregnin bé dels sabors.
- Per a l’amanida, barreja els ingredients desitjats (com enciam, tomàquet, ceba tendra, etc.) i afegeix els seitons escabetxats.
- Decora amb olives i ceba.
Variacions i diferències regionals
Els seitons escabetxats poden variar segons la regió. Algunes opcions inclouen afegir grans de pebre negre, fulles de llorer o pastanaga tallada en juliana. A les Illes Balears, és comú afegir una mica de safrà per donar color i sabor. A la regió de València, poden incorporar pebrot vermell per donar-li un toc picant. Explora les diferències i troba la que més et captiva.
Suggeriments de servei i presentació
Per a una presentació espectacular, serveix els seitons escabetxats en un plat llarg i estret, acompanyats d’una bona copa de vi blanc fresc.
També pots preparar una taula de tapeig amb altres plats típics catalans com escalivada, pa amb tomàquet o fuet per complementar aquesta deliciosa opció de peix. Anima’t a experimentar amb els colors i les textures dels acompanyaments per crear una presentació única.
Guarnicions i acompanyaments
Com a guarnició, pots acompanyar els seitons escabetxats amb pa torrat o pa amb tomàquet per absorbir la salsa escabetxada. Uns tomàquets cherry tallats per la meitat, allioli o una amanida verda també són opcions delicioses per acompanyar aquest plat.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
Els seitons són rics en àcids grassos omega-3, essencials per a la salut cardiovascular. A més, aquest peix petit també és una font de proteïnes i vitamines importants com la vitamina D, que ajuda a mantenir els ossos forts.
Consumir seitons escabetxats com a part d’una dieta equilibrada pot oferir beneficis nutricionals importants, com aportar ferro i calci, necessaris per al bon funcionament del cos.
Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍
Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!
Descobreix ara, fes clic aquí