El deliciós secret ibèric farcit i rostit
El secret ibèric farcit i rostit és un plat tradicional de la cuina catalana amb arrels profundes en la gastronomia mediterrània. Aquesta recepta ha estat transmesa de generació en generació, mantenint-se com un dels plats més estimats per les famílies.
Origen
El secret ibèric és un tall de carn de porc ibèric, conegut per la seva tendresa i sabor intens. Aquest plat combina la tradició culinària catalana amb la riquesa dels ingredients mediterranis, resultant en una preparació que ha perdurat al llarg dels anys.
Ingredients
- 1 peça de secret ibèric
Per al farcit:
- 200g de carn picada (porc o vedella)
- 100g de ceps tallats
- 1 ceba mitjana, picada
- 2 grans d’all, picats
- 50g de salmís (opcional)
- 2 cullerades d’oli d’oliva extra verge
Per al rostit:
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- 2 cullerades de salsa de soja
- Herbes aromàtiques (romaní, farigola, tomalló, etc.)
- Sal i pebre al gust
Mètode de preparació
-
Preparació del farcit: En una paella, sofregeix la ceba i l’all amb l’oli d’oliva fins que estiguin daurats. Afegeix la carn picada i els ceps, i cuina fins que la carn estigui ben feta. Si vols, afegeix el salmís per donar-li més sabor. Deixa refredar.
-
Farciment del secret ibèric: Obre la peça de secret ibèric i estén el farcit per tota la superfície. Enrotlla la carn sobre si mateixa i lliga-la amb fil de cuina per mantenir la forma.
-
Rostit del secret ibèric: Preescalfa el forn a 180°C. En una cassola apta per al forn, escalfa l’oli d’oliva i rosseja el secret ibèric per tots els costats fins que estigui daurat.
-
Cuina al forn: Afegeix les herbes aromàtiques i la salsa de soja a la cassola. Cobreix la cassola i cou al forn durant uns 45-50 minuts, o fins que la carn estigui tendra i ben cuita.
-
Repòs i presentació: Retira el secret ibèric del forn i deixa-lo reposar uns 10 minuts abans de tallar-lo en rodanxes.
Variacions i diferències regionals
Com moltes receptes tradicionals, el secret ibèric farcit i rostit pot variar lleugerament en funció de la regió on es prepari. A Catalunya, és comú afegir pinyons o panses al farcit per donar-li un toc més dolç. A les Illes Balears, poden incorporar sobrassada per un sabor més picant. A la regió de València, és habitual utilitzar tomàquet sec i orenga per a una marinada més aromàtica.
Suggeriments de servei i presentació
Per a un toc final perfecte, serveix el secret ibèric farcit i rostit en un plat gran, decorat amb fulles de menta fresca o herbes aromàtiques. Pots acompanyar-lo amb una copa de vi negre a la temperatura adequada per potenciar les seves notes de sabor. Per a una presentació més sofisticada, col·loca les rodanxes de secret ibèric en un plat llarg i estret, alternant-les amb verdures a la planxa.
Guarnicions i acompanyaments
- Verdures a la planxa: espàrrecs, carxofes, pebrots, etc.
- Patates al forn amb romer
- Amanida verda amb vinagreta de mostassa
- Salsa de iogurt o hummus per afegir cremositat
- Pa de pagès per absorbir els sucs de la carn
Beneficis per a la salut i valor nutricional
El secret ibèric és conegut per ser una opció rica en proteïnes de alta qualitat i baixa en greixos saturats. A més, els ingredients utilitzats en aquesta recepta aporten vitamines i minerals essencials per al bon funcionament del cos, com el ferro, el zinc i les vitamines del grup B. La combinació d’aquests nutrients ajuda a mantenir una bona salut cardiovascular i muscular.
Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍
Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!
Descobreix ara, fes clic aquí