Rodó de pollastre farcit de botifarra

 

Origen

El rodó de pollastre farcit de botifarra té les seves arrels en la tradició culinària catalana, una cuina que es caracteritza per l’aprofitament dels millors ingredients locals i la creativitat en l’elaboració de plats festius.

La botifarra, un embotit emblemàtic de Catalunya, aporta sabor i autenticitat a aquest plat, que és sovint preparat en celebracions familiars i festes especials.

Ingredients

  • 1 pollastre desossat (o demaneu al vostre carnisser que ho faci per vosaltres)
  • 250 g de botifarra de qualitat (blanca o negra, segons preferència)
  • Olives farcides (opcional, per donar un toc diferent)
  • 50 g d’encenalls de pernil ibèric o curat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Herbes aromàtiques (romaní, farigola o llorer, segons el vostre gust)

Mètode de preparació

  1. Preparació del pollastre:
    Si no està desossat, comenceu traient els ossos del pollastre amb cura, assegurant-vos de mantenir la peça sencera perquè pugui ser farcida i enrotllada fàcilment. Reserveu.
  2. El farcit:
    En un bol, barregeu la botifarra (sense el budell) amb les olives farcides, si les feu servir, i afegiu-hi un toc d’herbes aromàtiques per intensificar el sabor.
  3. Farcir i enrotllar:
    • Esteneu el pollastre desossat en una superfície plana.
    • Repartiu el farcit al centre, deixant espai als marges per facilitar l’enrotllament.
    • Enrotlleu el pollastre amb fermesa i lligueu-lo amb cordill de cuina o emboliqueu-lo amb una xarxa específica per rostits.
  4. Cocció al forn:
    • Preescalfeu el forn a 180 °C.
    • Pinteu el rodó amb oli d’oliva i salpebreu-lo. Si voleu, podeu afegir un parell de branques de romaní o llorer al voltant per aromatitzar durant la cocció.
    • Col·loqueu-lo en una safata i rostiu-lo durant aproximadament 45-60 minuts, girant-lo de tant en tant per assegurar una cocció uniforme. Utilitzeu un termòmetre de cuina per verificar que el centre arribi a 75 °C.
  5. Decoració i servei:
    Retireu el rodó del forn i deixeu-lo reposar uns minuts abans de tallar-lo. Decoreu amb encenalls de pernil i serviu el pollastre tallat en rodanxes.

Variacions i diferències regionals

Aquest plat permet infinites variacions segons la tradició familiar o els ingredients disponibles:

  • Farcits alternatius: Es poden utilitzar fruita seca com prunes, orellanes o pinyons per donar un toc dolç, o fins i tot formatges curats per obtenir un gust més intens.
  • Versions regionals: A algunes zones, el pollastre es pot marinar prèviament amb vi ranci o brandi per potenciar-ne l’aroma.

Suggeriments de servei i presentació

  • Guarnicions: Acompanyeu el rodó amb puré de patates, verdures rostides (pastanagues, moniatos, cebes) o una amanida de temporada amb ruca i magrana.
  • Presentació: Col·loqueu les rodanxes del rodó amb una mica de suc de la cocció per sobre i decoreu amb unes herbes fresques. Per a ocasions especials, serviu-lo en una safata amb els acompanyaments al voltant.
  • Maridatge: Acompanyeu el plat amb un bon vi negre de la DO Penedès o Costers del Segre per ressaltar els sabors.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

El rodó de pollastre farcit de botifarra combina proteïnes d’alta qualitat amb ingredients típics de la dieta mediterrània:

  • Pollastre: Carn magra rica en proteïnes, amb baix contingut en greixos saturats.
  • Botifarra: Aporta energia i sabor, amb moderació en la seva quantitat per controlar el contingut en greixos.
  • Olives i oli d’oliva: Fonts de greixos saludables, rics en antioxidants i beneficis cardiovasculars.
    A més, si s’acompanya de verdures i amanides, el plat esdevé equilibrat i nutritiu.

Consells finals

  • Si us sobra pollastre, utilitzeu les restes per fer entrepans o amanides l’endemà.
  • Per una textura més cruixent, podeu untar el rodó amb una barreja de mostassa i mel abans de rostir-lo.

Bon profit! 😊

Feu un comentari