Rodó de pollastre amb pernil i formatge

Rodó de Pollastre amb Pernil i Formatge

El Rodó de Pollastre amb Pernil i Formatge és un plat tradicional de la cuina catalana que combina senzillesa i sofisticació. Amb una base d’ingredients accessibles i plens de sabor, aquesta recepta ha estat un clàssic transmès de generació en generació, convertint-se en una opció ideal per a reunions familiars i àpats especials.

Origen

Aquest plat reflecteix l’essència de la cuina catalana: aprofitar ingredients de qualitat, com el pernil ibèric i el pollastre fresc, i transformar-los en una recepta deliciosa amb tècniques senzilles. És una recepta versàtil que s’ha anat adaptant a cada regió, respectant sempre la combinació de sabors que la fa única.

Ingredients

  • 4 filets de pollastre (preferiblement de proximitat i frescos)
  • 8 talls de pernil ibèric o de pernil dolç, segons preferència
  • 100 g de formatge ratllat (emmental, cheddar o un formatge curat català)
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Espàrrecs verds o altres verdures saltejades (opcional)
  • Pinyons o panses (opcional, per a una variació dolça)

Mètode de Preparació

1. Preparació dels filets de pollastre

  1. Condimenta els filets de pollastre amb sal i pebre per ambdós costats. Si són massa gruixuts, pots aplanar-los amb un corró per facilitar el procés d’enrotllar.

2. Afegir el farciment

  1. Col·loca un tall de pernil ibèric sobre cada filet de pollastre.
  2. Reparteix una quantitat generosa de formatge ratllat sobre el pernil. Si vols afegir un toc especial, inclou una petita quantitat de pinyons o panses, o fins i tot espàrrecs verds tallats finament.

3. Enrotllar i assegurar els rodons

  1. Enrotlla els filets amb cura per formar petits rodons.
  2. Assegura els rodons amb escuradents o cordill de cuina per evitar que es desfacin durant la cocció.

4. Daura els rodons

  1. Escalfa una paella amb oli d’oliva verge extra a foc mitjà.
  2. Daura els rodons per tots els costats fins que estiguin ben daurats i segellats.

5. Cuinar a foc lent

  1. Redueix el foc i tapa la paella. Deixa que els rodons es cuinin durant 10-15 minuts, girant-los ocasionalment perquè es coguin uniformement. Pots afegir un rajolí de vi blanc o caldo de pollastre per aportar humitat i sabor.

Variacions i Diferències Regionals

  • Farcits alternatius: A Catalunya, algunes versions inclouen fruites seques com prunes o orellanes, que aporten un contrast dolç al sabor salat del pernil i el formatge.
  • Versions vegetarianes: Substitueix el pollastre per làmines de carbassó o albergínia, creant una opció apta per a vegetarians.
  • Cocció al forn: En lloc de cuinar a la paella, es poden col·locar els rodons en una safata per al forn amb una base de tomàquet triturat i coure’ls a 180 °C durant 20 minuts.

Suggeriments de Servei i Presentació

  1. Serveix els rodons tallats a rodanxes per mostrar el farcit.
  2. Decora el plat amb una salsa de reducció de vi blanc i herbes com farigola o romaní.
  3. Acompanya amb patates al forn amb romaní, puré de patata cremós o verdures al vapor.

Guarnicions i Acompanyaments

  • Opcions clàssiques: Puré de patates, arròs blanc o verdures a la brasa.
  • Opcions fresques: Una amanida verda amb vinagreta d’avellanes o una amanida de tomàquet i alfàbrega.
  • Opcions creatives: Patates dauphinoise o una crema de carabassa especiada.

Beneficis per a la Salut i Valor Nutricional

  • Pollastre: Font rica en proteïnes d’alta qualitat amb baix contingut en greixos saturats.
  • Pernil ibèric: Aporta greixos saludables i és una bona font de vitamines i minerals, com el ferro i el zinc.
  • Formatge: Ric en calci, essencial per a la salut òssia.
  • Aquesta recepta, acompanyada de verdures, es converteix en una opció equilibrada i nutritiva per a qualsevol àpat.

Feu un comentari