Origen del plat
El rodó de pollastre amb caramboles és una recepta amb un toc exòtic que s’ha anat incorporant a la cuina catalana gràcies a la seva capacitat per harmonitzar amb els ingredients mediterranis.
Tot i que les caramboles són fruites tropicals, la seva dolçor subtil i textura encaixen a la perfecció amb la cuina del Baix Llobregat, una regió coneguda pels seus productes frescos i de proximitat. Aquest plat sovint es prepara per a celebracions familiars i àpats especials, destacant per la seva originalitat i presentació.
Ingredients (4 persones)
- 1 pollastre sencer, tallat a trossos o cuixes desossades
- 4 caramboles madures (ben rentades)
- 1 ceba gran
- 3 grans d’all
- ½ copa de vi blanc sec (de bona qualitat, com un Penedès)
- 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- 1 branca de farigola o romaní fresc
- 1 fulla de llorer
- Sal i pebre al gust
Preparació pas a pas
- Preparació del pollastre
- Renta bé el pollastre i talla’l en trossos de mida mitjana. Si prefereixes, pots utilitzar cuixes desossades o fins i tot pit per fer una versió més lleugera.
- Salpebra els trossos i deixa’ls reposar uns minuts.
- Preparació de les caramboles
- Renta les caramboles sota aigua fresca i asseca-les amb cura. Talla-les a llesques fines, aprofitant la seva forma d’estrella característica.
- Sofregit de base
- En una cassola ampla o paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mig.
- Pela i pica la ceba i els alls. Sofregeix-los amb una mica de sal fins que la ceba quedi ben transparent i els alls, daurats.
- Cocció del pollastre i les caramboles
- Afegeix els trossos de pollastre a la paella i enrosseix-los lleugerament per segellar els sucs.
- Incorpora les llesques de carambola i remena suaument perquè s’integrin amb el pollastre i el sofregit.
- Desglassat amb vi blanc
- Aboca el vi blanc a la paella i remou amb suavitat per desglossar els sucs que s’han quedat al fons de la cassola.
- Afegeix la farigola, el llorer i un polsim de pebre negre.
- Cocció a foc lent
- Redueix el foc al mínim, tapa la cassola i deixa coure durant 25-30 minuts. Remena de tant en tant per assegurar-te que el pollastre no s’enganxi i els sabors es distribueixin uniformement.
- Rectificació de sabors
- Tasta el suc i rectifica de sal i pebre si cal. Si prefereixes un toc més dolç, pots afegir un rajolí de mel al final de la cocció.
Presentació i suggeriments
- Serveix el rodó de pollastre amb caramboles ben calent, acompanyat d’un llit d’arròs blanc o un puré de patata cremós.
- Decora el plat amb una branqueta de julivert fresc o unes fulles de farigola. Les llesques de carambola, amb la seva forma d’estrella, donen un toc visual espectacular.
Variacions i adaptacions
- Fruits secs: Prova d’afegir un grapat d’ametlles torrades o panses durant l’última etapa de cocció per enriquir el sabor i donar textura al plat.
- Espècies: Pots incorporar un polsim de cúrcuma o gingebre en pols per donar-li un toc aromàtic diferent.
- Opció vegetariana: Substitueix el pollastre per tofu o tempeh i prepara el mateix sofregit per obtenir un plat saborós i apte per a vegetarians.
Beneficis nutricionals
- Les caramboles aporten vitamina C, fibra i antioxidants, ideals per reforçar el sistema immune i millorar la salut de la pell.
- El pollastre és una font de proteïnes magres, perfecta per mantenir els músculs i equilibrar la dieta.
- El plat és baix en greixos saturats, especialment si utilitzes només la carn magra del pollastre, i ofereix una opció saludable per a tota la família.
Maridatge recomanat
- Per potenciar els sabors, acompanya el plat amb un vi blanc jove i aromàtic del Penedès o una cervesa artesana amb notes cítriques.