Rodó de pollastre amb caramboles

 

Origen del plat
El rodó de pollastre amb caramboles és una recepta amb un toc exòtic que s’ha anat incorporant a la cuina catalana gràcies a la seva capacitat per harmonitzar amb els ingredients mediterranis.

Tot i que les caramboles són fruites tropicals, la seva dolçor subtil i textura encaixen a la perfecció amb la cuina del Baix Llobregat, una regió coneguda pels seus productes frescos i de proximitat. Aquest plat sovint es prepara per a celebracions familiars i àpats especials, destacant per la seva originalitat i presentació.

Ingredients (4 persones)

  • 1 pollastre sencer, tallat a trossos o cuixes desossades
  • 4 caramboles madures (ben rentades)
  • 1 ceba gran
  • 3 grans d’all
  • ½ copa de vi blanc sec (de bona qualitat, com un Penedès)
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 1 branca de farigola o romaní fresc
  • 1 fulla de llorer
  • Sal i pebre al gust

Preparació pas a pas

  1. Preparació del pollastre
    • Renta bé el pollastre i talla’l en trossos de mida mitjana. Si prefereixes, pots utilitzar cuixes desossades o fins i tot pit per fer una versió més lleugera.
    • Salpebra els trossos i deixa’ls reposar uns minuts.
  2. Preparació de les caramboles
    • Renta les caramboles sota aigua fresca i asseca-les amb cura. Talla-les a llesques fines, aprofitant la seva forma d’estrella característica.
  3. Sofregit de base
    • En una cassola ampla o paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mig.
    • Pela i pica la ceba i els alls. Sofregeix-los amb una mica de sal fins que la ceba quedi ben transparent i els alls, daurats.
  4. Cocció del pollastre i les caramboles
    • Afegeix els trossos de pollastre a la paella i enrosseix-los lleugerament per segellar els sucs.
    • Incorpora les llesques de carambola i remena suaument perquè s’integrin amb el pollastre i el sofregit.
  5. Desglassat amb vi blanc
    • Aboca el vi blanc a la paella i remou amb suavitat per desglossar els sucs que s’han quedat al fons de la cassola.
    • Afegeix la farigola, el llorer i un polsim de pebre negre.
  6. Cocció a foc lent
    • Redueix el foc al mínim, tapa la cassola i deixa coure durant 25-30 minuts. Remena de tant en tant per assegurar-te que el pollastre no s’enganxi i els sabors es distribueixin uniformement.
  7. Rectificació de sabors
    • Tasta el suc i rectifica de sal i pebre si cal. Si prefereixes un toc més dolç, pots afegir un rajolí de mel al final de la cocció.

Presentació i suggeriments

  • Serveix el rodó de pollastre amb caramboles ben calent, acompanyat d’un llit d’arròs blanc o un puré de patata cremós.
  • Decora el plat amb una branqueta de julivert fresc o unes fulles de farigola. Les llesques de carambola, amb la seva forma d’estrella, donen un toc visual espectacular.

Variacions i adaptacions

  • Fruits secs: Prova d’afegir un grapat d’ametlles torrades o panses durant l’última etapa de cocció per enriquir el sabor i donar textura al plat.
  • Espècies: Pots incorporar un polsim de cúrcuma o gingebre en pols per donar-li un toc aromàtic diferent.
  • Opció vegetariana: Substitueix el pollastre per tofu o tempeh i prepara el mateix sofregit per obtenir un plat saborós i apte per a vegetarians.

Beneficis nutricionals

  • Les caramboles aporten vitamina C, fibra i antioxidants, ideals per reforçar el sistema immune i millorar la salut de la pell.
  • El pollastre és una font de proteïnes magres, perfecta per mantenir els músculs i equilibrar la dieta.
  • El plat és baix en greixos saturats, especialment si utilitzes només la carn magra del pollastre, i ofereix una opció saludable per a tota la família.

Maridatge recomanat

  • Per potenciar els sabors, acompanya el plat amb un vi blanc jove i aromàtic del Penedès o una cervesa artesana amb notes cítriques.

 

Feu un comentari