Rissoto d´Rissotto d’espàrrecs i pèsols

Origen
El rissoto és un plat emblemàtic de la cuina italiana, originari de la regió de Lombardia.

Aquesta preparació es caracteritza per la seva textura cremosa i la tècnica de cocció, que consisteix a afegir el brou calent de manera gradual al arròs arborio (o carnaroli), permetent que alliberi el seu midó i creant una consistència sedosa.

La versió amb espàrrecs i pèsols combina la frescor de les hortalisses amb la riquesa del formatge parmesà, oferint un plat primaveral ple de sabor.

Ingredients (per a 4 persones)

  • 320 g d’arròs arborio (o carnaroli)
  • 200 g de brots d’espàrrecs frescos (tallats en trossos de 2-3 cm)
  • 150 g de pèsols frescos (o congelats si no és temporada)
  • 1 ceba mitjana (finament picada)
  • 100 ml de vi blanc sec
  • 1,5 litres de brou de verdura (preferiblement casolà)
  • 80 g de formatge parmesà rallat
  • 50 g de mantega (dividida en dues parts)
  • 2 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre negre fresc (al gust)
  • Fulles d’alfàbrega fresca (per decorar, opcional)

Mètode de preparació

  1. Preparació inicial: En una olla gran, escalfa el brou de verdura a foc mitjà i manté’l calent sense que arribi a bullir. En una paella ampla o cassó, fregiu la ceba picada amb l’oli d’oliva i una mica de mantega a foc lent fins que estigui transparent i suau, sense que arribi a daurar-se.
  2. Torrar l’arròs: Afegeix l’arròs arborio a la paella i remena bé perquè s’impregni dels sabors de la ceba. Deixa que l’arròs es torri lleugerament durant 2-3 minuts, sense que prengui color.
  3. Deglasar amb vi blanc: Aboca el vi blanc i remena constantment fins que l’alcohol s’evapori i el líquid es redueixi a la meitat. Aquest pas aporta acidesa i profunditat al sabor del rissoto.
  4. Afegir els vegetals: Incorpora els brots d’espàrrecs i els pèsols a la paella. Remena perquè es barregen bé amb l’arròs.
  5. Cocció amb brou: Comença a afegir el brou calent, un parell de cullerades cada vegada, remenant constantment. Espera que l’arròs absorbeixi el líquid abans d’afegir més brou. Aquest procés dura uns 18-20 minuts, fins que l’arròs estigui al dente (cuit però amb una mica de fermesa al centre).
  6. Finalització: Quan l’arròs estigui cuit, apaga el foc i afegeix la mantega restant i el formatge parmesà rallat. Remena vigorosament per crear una textura cremosa i sedosa. Ajusta de sal i pebre al gust.
  7. Repòs: Deixa reposar el rissoto durant 1-2 minuts abans de servir. Això permet que els sabors s’integren millor.

Presentació i suggeriments de servei

  • Presentació: Serveix el rissoto en plats fondos o cassoletes individuals. Decora amb fulles d’alfàbrega fresca i una mica de parmesà rallat per sobre.
  • Acompanyaments: Acompanya el plat amb un vi blanc fresc i afruitat, com un Verdicchio o un Sauvignon Blanc. També pots servir una amanida lleugera de mesclum amb vinagreta de cítrics per equilibrar la riquesa del rissoto.
  • Guarnicions: Si vols afegir un toc cruixent, afegeix uns pèsols cruixents (blanquejats i refregits amb una mica d’oli) per sobre del rissoto abans de servir.

Variacions i diferències regionals

  • Amb bolets: Substitueix els espàrrecs i pèsols per bolets silvestres (com rossinyols o ceps) per obtenir un rissoto més terrós i apte per a l’estiu.
  • Amb marisc: Afegeix gambes, musclos o cloïsses per crear una versió marinera del rissoto.
  • Versió siciliana: Incorpora una mica de safrà i trossos de tonyina per obtenir un rissoto amb influències mediterrànies.

Beneficis per a la salut i valor nutricional
El rissoto d’espàrrecs i pèsols és un plat nutritiu i equilibrat:

  • Espàrrecs: Rics en antioxidants, vitamines (A, C, E, K) i fibra, ajuden a millorar la digestió i reforçar el sistema immunitari.
  • Pèsols: Font excel·lent de proteïnes vegetals, ferro i potassi, essencials per a la salut muscular i cardiovascular.
  • Arròs arborio: Proporciona energia sostenible gràcies al seu alt contingut en hidrats de carboni complexos.
  • Formatge parmesà: Aporta calci i proteïnes de qualitat, però convé moderar-ne la quantitat per controlar el contingut de greixos saturats.

Aquest plat és una opció saludable i deliciosa, perfecta per a una dieta equilibrada i plena de sabor. Bon profit!

Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍

Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!

Descobreix ara, fes clic aquí

Feu un comentari