Origen
El risotto ràpid de sípia i pop a la cassola és una versió moderna d’un clàssic de la cuina italiana, adaptada amb ingredients mediterranis per donar-li un sabor més mariner.
El risotto tradicional és un plat molt popular a la regió de la Lombardía, especialment a la ciutat de Milà. A Catalunya i altres zones costaneres, la combinació de l’arròs amb marisc és molt apreciada, i aquest plat representa una fusió entre la tradició italiana i la gastronomia mediterrània.
Ingredients
- 300 g d’arròs Arborio
- 200 g de sípia fresca tallada a tires
- 200 g de pop cuit i tallat a daus
- 1 ceba mitjana
- 150 g de cloïsses fresques
- 100 ml de vi blanc sec
- 1 litre de brou de peix
- 50 g de formatge parmesà ratllat
- 1 cullerada d’enciam de mar sec o fresc
- 1 branqueta de safrà
- 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Julivert fresc picat (opcional)
Mètode de preparació
- Escalfa una cassola ampla a foc mitjà i afegeix-hi l’oli d’oliva.
- Sofregeix la ceba picada fins que quedi transparent.
- Incorpora la sípia i el pop i salteja’ls durant uns minuts fins que estiguin daurats i hagin deixat anar els seus sucs.
- Afegeix l’arròs Arborio i remena bé perquè s’impregni de tots els sabors.
- Aboca el vi blanc i deixa evaporar l’alcohol, tot remenant constantment.
- Afegeix el safrà dissolt en una mica de brou de peix per intensificar el color i l’aroma del plat.
- Incorpora les cloïsses i afegeix el brou de peix calent a poc a poc, remenant de tant en tant fins que l’arròs arribi al punt de cocció perfecte (uns 18-20 minuts).
- Un cop l’arròs estigui al punt, retira del foc i afegeix el formatge parmesà ratllat, remenant bé per donar una textura més cremosa.
- Salpebra al gust i serveix immediatament, decorant amb enciam de mar picat i una mica de julivert fresc si es desitja.
Variacions i diferències regionals
Aquest risotto es pot personalitzar segons els ingredients disponibles. En lloc de sípia i pop, es poden utilitzar altres mariscs com gambes, musclos, navalles o calamars. A la regió de Ligúria, sovint es combina amb herbes aromàtiques com l’alfàbrega. A la costa catalana, es poden afegir espècies com el pebre vermell fumat per donar-li un toc més intens.
Suggeriments de servei i presentació
Per potenciar la presentació, decora el plat amb enciam de mar picat i unes fulles fresques de julivert. Acompanya aquest risotto amb un vi blanc fresc i afruitat, com un Albariño o un Verdejo, que harmonitzarà perfectament amb el gust mariner del plat.
Guarnicions i acompanyaments
Aquest risotto marida bé amb una amanida lleugera d’enciams i tomàquets cherry, o amb unes verdures a la brasa com els espàrrecs verds o el carbassó. També es pot servir amb unes llesques de pa torrat amb allioli per donar-li un toc encara més mediterrani.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
Aquest plat és una excel·lent font de proteïna magra, gràcies als mariscs, que aporten minerals essencials com el ferro, el zinc i el iode. Els mariscs també són rics en àcids grassos omega-3, que contribueixen a la salut cardiovascular.
L’arròs Arborio proporciona energia a través dels hidrats de carboni, mentre que el parmesà afegeix calci i proteïnes. Amb ingredients naturals i saludables, aquest risotto és una opció deliciosa i nutritiva per a qualsevol ocasió.
Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍
Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!
Descobreix ara, fes clic aquí