Risotto ràpid de sípia i pop a la cassola

Origen

El risotto ràpid de sípia i pop a la cassola és una versió moderna d’un clàssic de la cuina italiana, adaptada amb ingredients mediterranis per donar-li un sabor més mariner.

El risotto tradicional és un plat molt popular a la regió de la Lombardía, especialment a la ciutat de Milà. A Catalunya i altres zones costaneres, la combinació de l’arròs amb marisc és molt apreciada, i aquest plat representa una fusió entre la tradició italiana i la gastronomia mediterrània.

Ingredients

  • 300 g d’arròs Arborio
  • 200 g de sípia fresca tallada a tires
  • 200 g de pop cuit i tallat a daus
  • 1 ceba mitjana
  • 150 g de cloïsses fresques
  • 100 ml de vi blanc sec
  • 1 litre de brou de peix
  • 50 g de formatge parmesà ratllat
  • 1 cullerada d’enciam de mar sec o fresc
  • 1 branqueta de safrà
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Julivert fresc picat (opcional)

Mètode de preparació

  1. Escalfa una cassola ampla a foc mitjà i afegeix-hi l’oli d’oliva.
  2. Sofregeix la ceba picada fins que quedi transparent.
  3. Incorpora la sípia i el pop i salteja’ls durant uns minuts fins que estiguin daurats i hagin deixat anar els seus sucs.
  4. Afegeix l’arròs Arborio i remena bé perquè s’impregni de tots els sabors.
  5. Aboca el vi blanc i deixa evaporar l’alcohol, tot remenant constantment.
  6. Afegeix el safrà dissolt en una mica de brou de peix per intensificar el color i l’aroma del plat.
  7. Incorpora les cloïsses i afegeix el brou de peix calent a poc a poc, remenant de tant en tant fins que l’arròs arribi al punt de cocció perfecte (uns 18-20 minuts).
  8. Un cop l’arròs estigui al punt, retira del foc i afegeix el formatge parmesà ratllat, remenant bé per donar una textura més cremosa.
  9. Salpebra al gust i serveix immediatament, decorant amb enciam de mar picat i una mica de julivert fresc si es desitja.

Variacions i diferències regionals

Aquest risotto es pot personalitzar segons els ingredients disponibles. En lloc de sípia i pop, es poden utilitzar altres mariscs com gambes, musclos, navalles o calamars. A la regió de Ligúria, sovint es combina amb herbes aromàtiques com l’alfàbrega. A la costa catalana, es poden afegir espècies com el pebre vermell fumat per donar-li un toc més intens.

Suggeriments de servei i presentació

Per potenciar la presentació, decora el plat amb enciam de mar picat i unes fulles fresques de julivert. Acompanya aquest risotto amb un vi blanc fresc i afruitat, com un Albariño o un Verdejo, que harmonitzarà perfectament amb el gust mariner del plat.

Guarnicions i acompanyaments

Aquest risotto marida bé amb una amanida lleugera d’enciams i tomàquets cherry, o amb unes verdures a la brasa com els espàrrecs verds o el carbassó. També es pot servir amb unes llesques de pa torrat amb allioli per donar-li un toc encara més mediterrani.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

Aquest plat és una excel·lent font de proteïna magra, gràcies als mariscs, que aporten minerals essencials com el ferro, el zinc i el iode. Els mariscs també són rics en àcids grassos omega-3, que contribueixen a la salut cardiovascular.

L’arròs Arborio proporciona energia a través dels hidrats de carboni, mentre que el parmesà afegeix calci i proteïnes. Amb ingredients naturals i saludables, aquest risotto és una opció deliciosa i nutritiva per a qualsevol ocasió.

Creus que et falta alguna cosa en la teva cuina?
🔍

Descobreix-ho aqui i porta les teves receptes a un altre nivell!

Descobreix ara, fes clic aquí

Feu un comentari