Origen
La recepta de sípia amb verdures d’hivern té les seves arrels en la tradició culinària mediterrània. És un plat típic de les zones costaneres on la sípia és un dels ingredients estrella.
Ingredients
- 500g de sípia neta i tallada a trossos
- 1 carbassó petit, tallat a daus
- 1 ceba mitjana, tallada a daus
- 2 pastanagues mitjanes, tallades a daus
- 2 tomàquets madurs, tallats a daus
- 200g de cloïsses netes
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- 100ml de vi blanc sec
- Sal i pebre al gust
- 1 fulla de llorer (opcional)
- 1 branqueta de romaní (opcional)
Mètode de preparació
- Sofregit de verdures: En una cassola gran, escalfem l’oli d’oliva a foc mitjà. Afegim la ceba, el carbassó i les pastanagues tallades a daus. Sofregim fins que les verdures estiguin tendres, uns 10-12 minuts.
- Afegir la sípia i les cloïsses: Incorporem la sípia tallada a trossos i les cloïsses netes. Sofregim durant uns 5 minuts més.
- Incorporar el tomàquet: Afegim el tomàquet tallat a daus i deixem que es redueixi durant uns 5 minuts.
- Regar amb vi blanc: Abochem el vi blanc i deixem que es redueixi a foc lent durant uns 20 minuts. Si utilitzem llorer i romaní, els afegim en aquest moment.
- Rectificar de sal i pebre: Provem el plat i rectifiquem de sal i pebre si cal.
- Servir: Servim la sípia amb verdures d’hivern calenta, acompanyada de les sugerències de presentació i guarnicions.
Variacions i diferències regionals
En funció de la regió, es poden incorporar altres ingredients com peixos diversos, herbes aromàtiques o fins i tot marisc. Per exemple, a la costa catalana, és comú afegir gambes o musclos. A les Illes Balears, podem trobar versions amb pebrot vermell i all. Aquestes variacions enriqueixen el plat i li donen un toc únic segons la zona.
Suggeriments de servei i presentació
Es recomana servir la sípia acompanyada d’un bon vi blanc sec i un pa cruixent per acompanyar les salses. La presentació en plat fons pot realçar la combinació de colors i textures d’aquesta elaboració tan saborosa. També es pot servir en cassola de fang, que manté la calor i afegeix un toc rústic a la presentació.
Guarnicions i acompanyaments
Com a guarnició, es pot optar per un arròs blanc o patates al forn que complementin la sípia i les verdures d’hivern. Una amanida fresca amb fulles verdes, tomàquet i ceba també pot ser un acompanyament lleuger i saludable. Per a un toc més mediterrani, es pot afegir una mica de formatge feta o olives negres.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
La sípia aporta proteïnes d’alta qualitat i minerals com el ferro i el fòsfor, essencials per al bon funcionament del cos. Les verdures d’hivern proporcionen vitamines (com la vitamina A i C) i fibra, que ajuden a millorar la digestió i a mantenir un sistema immunitari fort. Aquest plat combina els beneficis nutricionals amb un sabor intens i deliciós, fent-lo una opció ideal per a una dieta equilibrada i saludable.