Sèpia-amb-pèsols-i-mandonguilles

Origen

Aquest plat té les seves arrels en la gastronomia marítima de Catalunya, on les sèpies es combinen amb els pèsols i les mandonguilles per crear una simfonia de gustos únicament mediterranis. És un plat tradicional que reflecteix la riquesa dels productes de la terra i del mar, típic de les zones costaneres.

Ingredients

  • 500g de sèpies netes i tallades a trossos
  • 200g de pèsols frescos o congelats
  • 10-12 mandonguilles de carn (de porc, vedella o una barreja)
  • 1 ceba mitjana, tallada a daus
  • 2 dents d’all, picades
  • 2 cullerades de vinagre de vi
  • 4 cullerades d’oli d’oliva
  • Sal i pebre al gust
  • Julivert picat per decorar (opcional)
  • 1 fulla de llorer (opcional)
  • 1 branqueta de romaní (opcional)

Mètode de preparació

  1. Sofregit de ceba i all: En una cassola gran, escalfem l’oli d’oliva a foc mitjà. Afegim la ceba i l’all tallats a daus i sofregim fins que estiguin daurats, uns 5-7 minuts.
  2. Coure les mandonguilles: Incorporem les mandonguilles a la cassola i les deixem coure uns 5-7 minuts, fins que estiguin daurades per tots els costats.
  3. Afegir les sèpies i els pèsols: Incloem les sèpies netes i tallades a trossos junt amb els pèsols. Rectifiquem amb sal i pebre, i afegim el vinagre de vi. Si utilitzem llorer i romaní, els afegim en aquest moment.
  4. Coure a foc lent: Tapem la cassola i deixem coure a foc lent durant uns 20-25 minuts, fins que les sèpies estiguin tendres.
  5. Decorar i servir: Abans de servir, podem decorar amb una mica de julivert picat. Servim la sèpia amb pèsols i mandonguilles calenta.

Variacions i diferències regionals

En funció de la regió, es poden incorporar altres ingredients com peixos diversos, marisc o herbes aromàtiques. Per exemple, a la costa catalana, és comú afegir gambes o musclos. A les Illes Balears, podem trobar versions amb pebrot vermell i all. Aquestes variacions enriqueixen el plat i li donen un toc únic segons la zona.

Suggeriments de servei i presentació

Es recomana servir la sèpia amb pèsols i mandonguilles acompanyada d’un bon vi blanc gelat i pa torrat amb all. La presentació en plat fons pot realçar la combinació de colors i textures d’aquesta elaboració tan saborosa. També es pot servir en cassola de fang, que manté la calor i afegeix un toc rústic a la presentació.

Guarnicions i acompanyaments

Com a guarnició, es pot optar per un arròs blanc o patates al forn que complementin la sèpia i els pèsols. Una amanida fresca amb fulles verdes, tomàquet i ceba també pot ser un acompanyament lleuger i saludable. Per a un toc més mediterrani, es pot afegir una mica de formatge feta o olives negres. Un parell de llesques de ceba tendra també poden ser una bona opció.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

La sèpia amb pèsols i mandonguilles és un plat ric en proteïnes i baix en greixos saturats, ideal per a una dieta equilibrada. Les sèpies aporten ferro i minerals essencials com el fòsfor i el seleni, mentre que els pèsols són una font rica de vitamines (com la vitamina C i K) i fibra. Aquest plat combina els beneficis nutricionals amb un sabor intens i deliciós, fent-lo una opció ideal per a una dieta saludable i equilibrada.

Feu un comentari