Romescada de peix i marisc de tarragona

Origen

La romescada de peix i marisc de Tarragona és un plat tradicional de la gastronomia catalana, conegut per la seva deliciosa combinació de sabors marins. Originària de la regió de Tarragona, aquesta recepta ha passat de generació en generació, convertint-se en un clàssic de la cuina mediterrània.

Ingredients

500g de peix variat (rap, lluç, rapinyaires)
300g de marisc variat (cloïsses, musclos, gambes)
2 tomàquets madurs
1 ceba
2 grans d’all
1 fulla de llorer
Oli d’oliva
Vi blanc
Fumet de peix
Sal i pebre
Pa torrat i alls per a la picada

 

Mètode de preparació

En una paella gran, sofregiu la ceba i l’all picats fins que estiguin daurats.
Integreu els tomàquets triturats i la fulla de llorer, i deixeu coure uns minuts.
Afegiu el peix tallat a daus i el marisc, i saltegeu-ho ràpidament.
Aboqueu una mica de vi blanc i reduïu-lo.
Agregueu el fumet de peix i deixeu que bulli durant uns 20 minuts.
Prepareu la picada en un morter amb pa torrat, alls i una mica de caldo de la cassola.
Integreu la picada a la cassola i rectifiqueu de sal i pebre.
Deixeu reposar el plat uns minuts abans de servir.

Variacions i diferències regionals

La romescada de peix i marisc és una recepta molt versàtil i cadascú pot donar-li el seu toc personal. Algunes variants inclouen l’ús de diferents tipus de peixos i mariscs segons la temporada, així com l’afegit de menta o julivert per potenciar els sabors.

Suggeriments de servei i presentació

Per a servir la romescada , es recomana acompanyar-la amb un bon vi blanc fresc i pa cruixent. Es pot presentar en plats individuals o en una cassola gran al centre de la taula perquè els comensals es serveixin a voluntat.

Guarnicions i acompanyaments

Com a acompanyament, es pot oferir una amanida verda amb vinagreta lleugera o un puré de patata amb allioli. Les opcions són variades i es poden adaptar al gust de cada persona.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

Aquesta preparació és rica en proteïnes de alta qualitat procedents dels peixos i mariscs, a més de continguts en àcids grassos Omega-3 beneficiosos per al sistema cardiovascular. Els ingredients frescos aporten vitamines i minerals essencials per mantenir una dieta equilibrada.

Feu un comentari