Risotto amb rossinyols i trompetes de la mort

Risotto amb rossinyols i trompetes de la mort és un plat clàssic de la gastronomia italiana que ha guanyat popularitat en molts altres països. Aquest plat combina la socarrimada de l’arròs amb la suculenta textura dels rossinyols i trompetes de la mort, que són bolets molt apreciats pel seu sabor intens i aromàtic.

Origen

L’origen del risotto es remunta a la regió italiana del Piamont i Lombardia. Tradicionalment, es cuina lentament amb un brot calent fins que l’arròs absorbeixi el líquid i quedi cremós.

Ingredients

  • 300g d’arròs arboreo o carnaroli
  • 1 ceba gran, picada
  • 200g de rossinyols i trompetes de la mort, netejats i tallats
  • 1 litre de brou de pollastre calent
  • 150ml de vi blanc sec
  • 70g de formatge parmesà ratllat
  • 2 cullerades de mantega
  • 3 cullerades d’oli d’oliva
  • Sal i pebre al gust

Mètode de preparació

  1. En una cassola gran, sofregiu la ceba amb l’oli d’oliva fins que estigui transparent.
  2. Afegeix els rossinyols i trompetes de la mort i salteja’ls fins que estiguin tendres.
  3. Incorpora l’arròs i remena bé perquè s’impregni amb els sucs dels bolets.
  4. Després, afegeix el vi blanc i deixa reduir.
  5. Poc a poc, comença a afegir el brou calent mentre remous contínuament.
  6. Continua afegint brou fins que l’arròs estigui cuit i hagi absorbit la major part del líquid.
  7. Retira la cassola del foc i afegeix la mantega i el formatge parmesà ratllat.
  8. Remena bé perquè el risotto quedi cremós i brillant.
  9. Rectifica de sal i pebre al gust abans de servir.

Variacions i diferències regionals

Risotto amb rossinyols i trompetes de la mort és una recepta versàtil que es pot adaptar a gustos i disponibilitat d’ingredients. Es pot afegir un toc de safrà per a un color i aroma intensos o substituir els bolets per altres varietats com cepes o shiitake.

Suggeriments de servei i presentació

Serveix el risotto calent en plats precalentats i decora amb trossets d’herbes fresques com julivert o cibulet. Acompanya’l amb un bon vi blanc o cava per realçar els sabors del plat.

 

Guarnicions i acompanyaments

El risotto amb rossinyols i trompetes de la mort és un plat complet en si mateix, però pots acompanyar-lo d’una amanida lleugera per a un menú equilibrat. Unes talls de pa cruixent també són ideals per acompanyar aquest plat.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

Els bolets com els rossinyols i trompetes de la mort aporten importants nutrients com vitamines del grup B, minerals com el potassi i fibra dietètica. A més, l’arròs és una font d’energia saludable i el formatge parmesà ofereix proteïnes i calci.

Feu un comentari