Origen
L’origen del risotto es remunta a la regió italiana del Piamont i Lombardia. Tradicionalment, es cuina lentament amb un brot calent fins que l’arròs absorbeixi el líquid i quedi cremós.
Ingredients
- 300g d’arròs arboreo o carnaroli
- 1 ceba gran, picada
- 200g de rossinyols i trompetes de la mort, netejats i tallats
- 1 litre de brou de pollastre calent
- 150ml de vi blanc sec
- 70g de formatge parmesà ratllat
- 2 cullerades de mantega
- 3 cullerades d’oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
Mètode de preparació
- En una cassola gran, sofregiu la ceba amb l’oli d’oliva fins que estigui transparent.
- Afegeix els rossinyols i trompetes de la mort i salteja’ls fins que estiguin tendres.
- Incorpora l’arròs i remena bé perquè s’impregni amb els sucs dels bolets.
- Després, afegeix el vi blanc i deixa reduir.
- Poc a poc, comença a afegir el brou calent mentre remous contínuament.
- Continua afegint brou fins que l’arròs estigui cuit i hagi absorbit la major part del líquid.
- Retira la cassola del foc i afegeix la mantega i el formatge parmesà ratllat.
- Remena bé perquè el risotto quedi cremós i brillant.
- Rectifica de sal i pebre al gust abans de servir.
Variacions i diferències regionals
Risotto amb rossinyols i trompetes de la mort és una recepta versàtil que es pot adaptar a gustos i disponibilitat d’ingredients. Es pot afegir un toc de safrà per a un color i aroma intensos o substituir els bolets per altres varietats com cepes o shiitake.
Suggeriments de servei i presentació
Serveix el risotto calent en plats precalentats i decora amb trossets d’herbes fresques com julivert o cibulet. Acompanya’l amb un bon vi blanc o cava per realçar els sabors del plat.
Guarnicions i acompanyaments
El risotto amb rossinyols i trompetes de la mort és un plat complet en si mateix, però pots acompanyar-lo d’una amanida lleugera per a un menú equilibrat. Unes talls de pa cruixent també són ideals per acompanyar aquest plat.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
Els bolets com els rossinyols i trompetes de la mort aporten importants nutrients com vitamines del grup B, minerals com el potassi i fibra dietètica. A més, l’arròs és una font d’energia saludable i el formatge parmesà ofereix proteïnes i calci.