Origen
L’hortus rodó de vedella amb figues i rostit de ceba eco és una recepta tradicional catalana que combina la tendresa de la carn de vedella amb el dolçor de les figues i el sabor intens de la ceba rostida. Aquest plat és típic de les cuines mediterrànies i és apreciat pels amants de la gastronomia casolana i de proximitat.
Ingredients
- Carn de vedella ecològica
- Figues fresques
- Cebes ecològiques
- Oli d’oliva verge extra
- Vi blanc sec
- Sal
- Pebre negre
- Herbes aromàtiques (farigola, romaní).
Mètode de preparació
Per començar, precalentem el forn a 180 graus. En una cassola apta per a forn, rossegem les cebes tallades a rodelles fins que estiguin caramel·litzades. A continuació, afegim les figues tallades per la meitat i les herbes aromàtiques.
Mentre les cebes i les figues es couen al forn, salpebrem la carn de vedella, l’untem amb una mica d’oli i la col·loquem en una paella ben calenta per rossar-la al punt
Un cop la carn estigui al punt, la retirem del foc i la coloquem sobre les cebes i les figues al forn. Afegim el vi blanc sec per donar-li un toc de frescor i deixem coure tot junt uns 45 minuts, fins que la carn estigui tendra i jugosa.
Variacions
Les possibilitats de variar aquesta recepta són infinites. Es pot substituir la carn de vedella per altres tipus de carns com el pollastre o el porc. Les figues poden ser reemplaçades per altres fruites de temporada com el préssec o la pera, i les cebes per altres verdures de gust dolç.
Guarnicions i acompanyaments
Per acompanyar aquest plat, es pot servir amb una guarnició d’arròs blanc o quinoa i una amanida lleugera. Les herbes aromàtiques donaran un toc final perfecte al plat i realçaran els aromes naturals dels ingredients.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
Des del punt de vista nutricional, l’hortus rodó de vedella amb figues i rostit de ceba eco és una opció saludable i equilibrada. La carn de vedella aporta proteïnes de qualitat i minerals com el ferro, mentre que les fruites i verdures afegides enriqueixen el plat amb vitamines i fibra.