Musclos Gratinats

Deliciós plat de musclos gratinats

Els musclos gratinats són una autèntica delícia culinària que combina la frescor del mar amb el sabor intens del formatge gratinat. Aquest plat és perfecte com a entrant en una festa especial o simplement per gaudir d’una cerveseta amb els amics.

Ingredients per als musclos gratinats

  • 1 kg de musclos frescos
  • 1 ceba mitjana
  • 2 dents d’all
  • 100g de formatge grana padano ratllat
  • 50g de mantega
  • Panets de tros (per a gratinar)
  • 100ml de vi blanc
  • Julivert fresc picat
  • 2 cullerades d’oli d’oliva
  • Sal i pebre al gust

Preparació dels musclos gratinats

  1. Neteja dels musclos:

    • Neteja els musclos submergint-los en aigua freda amb sal durant unes hores perquè eliminin la sorra. Escorre’ls i renta-los bé.
  2. Sofregit de ceba i all:

    • En una cassola, sofregeix la ceba i l’all picats amb una mica d’oli d’oliva i mantega fins que quedin ben tendres.
  3. Cocció dels musclos:

    • Afegeix els musclos a la cassola juntament amb el vi blanc i el julivert picat. Deixa coure a foc mitjà fins que els musclos s’hagin obert.
    • Retira els musclos que no s’hagin obert, ja que no són aptes per al consum.
  4. Preparació per al gratí:

    • Col·loca els musclos oberts en una safata apta per al forn.
    • Espolvoreja el formatge grana padano ratllat sobre cada musclo i col·loca uns panets de tros a sobre.
  5. Gratinat:

    • Gratina al forn preescalfat a 180°C durant uns 10-15 minuts, fins que el formatge estigui ben gratinat i daurat.

Variacions i diferències regionals

  • Musclos gratinats amb tomàquet: Afegeix una mica de tomàquet triturat a la barreja de ceba i all per donar-li un toc més mediterrani.
  • Musclos gratinats amb xoriço: Incorpora trossos de xoriço picat per afegir un sabor més intens i picant.
  • Musclos gratinats amb formatge blau: Substitueix el grana padano per formatge blau per un sabor més fort.

Suggeriments de servei i presentació

  • Serveix els musclos gratinats directament des del forn, acompanyats d’una copa de vi blanc fresc.
  • Pots presentar-los en una safata decorativa, amb una mica de julivert fresc per sobre.
  • Acompanya el plat amb pa cruixent per aprofitar la salsa.

Guarnicions i acompanyaments

  • Una amanida fresca de fulles verdes amb vinagreta de llimona.
  • Patates fregides o al forn amb herbes aromàtiques.
  • Pasta o arròs com a plat principal.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

  • Els musclos són una excel·lent font de proteïnes magres i minerals com el ferro i el zinc.
  • El formatge aporta calci, essencial per a la salut òssia.
  • El vi blanc utilitzat en la cocció pot aportar antioxidants, sempre que es consumeixi amb moderació.

Acompanya aquests deliciosos musclos gratinats amb una copa de vi blanc fresc i gaudeix d’una experiència gastronòmica única. Bon profit!

Feu un comentari