Conill amb Cargols

Una delícia de la cuina catalana

El conill amb cargols és un plat tradicional que combina la carn tendra i suau del conill amb la textura única i el sabor intens dels cargols. Aquest maridatge de sabors és un exemple perfecte de la riquesa gastronòmica catalana, que aprofita els ingredients locals i de temporada per crear autèntiques obres mestres culinàries.

Orígens del Conill amb Cargols

Aquest plat es remunta a l’època medieval, quan era habitual aprofitar els recursos que la natura oferia de manera abundant i accessible.

Els conills criats en els horts dels pagesos i els cargols recol·lectats a les zones boscoses es van convertir en ingredients essencials de la cuina rural. El conill amb cargols és, per tant, una expressió del patrimoni culinari català que ha sobreviscut al pas del temps.

 

conill amb cargols

Ingredients necessaris (per a 4 persones)

  • 1 conill sencer (tallat a trossos petits)
  • 500 g de cargols (netejar i coure prèviament)
  • 2 cebes grans (picades finament)
  • 4 grans d’all (picats)
  • 3 tomàquets madurs (ratllats)
  • 1 pebrot vermell (tallat a daus petits, opcional)
  • 1 got de vi blanc sec
  • 1 got de brou de carn o aigua
  • Herbes aromàtiques: farigola, romaní i llorer
  • 50 g d’ametlles torrades
  • 1 llesca de pa (torrada)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust

Preparació pas a pas

1. Preparar els cargols

  • Si els cargols són frescos, renta’ls bé amb aigua i sal fins que no deixin bava. Cou-los durant uns 20-30 minuts amb aigua, llorer i sal, i reserva’ls.

2. Preparar la carn de conill

  • Salpebra els trossos de conill i daura’ls en una cassola amb oli d’oliva fins que estiguin ben daurats. Retira’ls i reserva’ls.

3. Sofregit de base

  • A la mateixa cassola, afegeix una mica més d’oli si cal i sofregeix la ceba a foc lent fins que quedi tova i caramel·litzada. Incorpora-hi els alls i el pebrot (si n’utilitzes) i cuina uns minuts més.
  • Afegeix el tomàquet ratllat i deixa’l reduir fins que formi una salsa espessa i aromàtica.

4. Incorporar el conill i els líquids

  • Torna a posar el conill a la cassola i remena perquè s’integri amb el sofregit. Afegeix el vi blanc i deixa que redueixi uns minuts.
  • Incorpora el brou o l’aigua fins a cobrir parcialment els ingredients. Afegeix les herbes aromàtiques i cuina a foc lent durant uns 20-25 minuts.

5. Afegir els cargols i la picada

  • Afegeix els cargols cuits a la cassola i remena bé.
  • Prepara una picada triturant les ametlles, la llesca de pa torrat i una mica de sal en un morter. Afegeix aquesta picada a la cassola i deixa coure uns 10-15 minuts més perquè tots els sabors es barregin i la salsa espesseixi.

Com servir el Conill amb Cargols

Serveix aquest plat calent, acompanyat de pa de pagès o pa torrat amb tomàquet per sucar la salsa. És ideal per gaudir-lo amb un vi negre de la DO Priorat o Montsant, que complementa perfectament els sabors intensos del plat.

Consells per a un resultat perfecte

  • Cargols de qualitat: Si no tens cargols frescos, pots utilitzar cargols en conserva, assegurant-te que siguin de bona qualitat.
  • Marinat del conill: Si tens temps, marina el conill amb una mica d’all, oli i herbes durant unes hores abans de cuinar-lo. Això potenciarà el sabor.
  • Textura de la salsa: Si vols una salsa més fina, pots triturar el sofregit abans d’afegir el conill.

Curiositats i variants

  • En algunes zones de Catalunya, s’afegeixen bolets de temporada al plat per donar-li un toc encara més rústic i saborós.
  • També és comú afegir una mica de xocolata negra a la picada per donar profunditat al sabor.

Beneficis nutricionals

Aquest plat combina la proteïna magra del conill amb les propietats nutritives dels cargols, rics en ferro i vitamina B12. És una opció equilibrada i plena de sabors autèntics.

 

Feu un comentari