Coca de recapte: una deliciosa tradición culinaria catalana

La coca de recapte

La coca de recapte és un dels plats més tradicionals de la gastronomia catalana. Es tracta d’una coca salada que es sol consumir com a aperitiu o entrant, ideal per acompanyar en un bon àpat o simplement per compartir amb amics i familiars. Aquesta recepta és un reflex de la cuina mediterrània, amb ingredients frescos i sabors autèntics.

Orígens de la coca de recapte

Els orígens d’aquest plat es remunten a molt enrere en el temps, quan els pagesos catalans utilitzaven els ingredients més senzills que tenien a l’abast per preparar els seus àpats. Així és com va néixer la coca de recapte, feta principalment amb verdures de l’horta i olives, tot sobre una base de pasta de pa. La seva preparació era una manera d’aprofitar els productes de temporada i oferir un plat nutritiu i deliciós.

Ingredients clau

  • 500g de massa de pa
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 pebrots vermells
  • 1 albergínia
  • 1 tassa d’olives negres
  • 1 llauna d’anxoves en oli
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Opcional: tomàquet ratllat o tomàquets secs

Recepta de la coca de recapte

  1. Preparació de la massa:

    • Preescalfa el forn a 200°C.
    • Estén la massa de pa en un motlle per coca, formant una base uniforme.
  2. Preparació de les verdures:

    • Sofregiu les cebes tallades en juliana amb una mica d’oli d’oliva fins que estiguin transparents.
    • Talla els pebrots en tires i l’albergínia en rodanxes fines.
  3. Muntatge de la coca:

    • Distribueix la ceba sofregida per sobre de la massa de pa.
    • Afegeix els pebrots i les rodanxes d’albergínia, distribuint-los de manera uniforme.
    • Col·loca les olives negres i les anxoves per sobre, decorant la coca.
    • Afegeix un raig d’oli d’oliva i una mica de sal i pebre al gust.
  4. Cocció:

    • Cuina la coca al forn durant 25-30 minuts, o fins que la massa estigui daurada i les verdures ben cuites.
  5. Presentació:

    • Retira la coca del forn i deixa-la refredar una mica abans de servir.
    • Pots gaudir-la calenta o a temperatura ambient, acompanyada d’un bon vi.

Un plat versàtil i deliciós

La coca de recapte és un plat versàtil i deliciós, ja que es pot adaptar a diferents gustos i preferències culinàries. Pots afegir altres verdures de temporada o experimentar amb diferents tipus d’olives i anxoves. A més, és una opció saludable i equilibrada, plena de nutrients i sabors autèntics de la terra.

Suggeriments i variacions

  • Pots afegir tomàquet ratllat o tomàquets secs per donar-li més jugositat.
  • Si prefereixes un sabor més intens, afegeix una mica de romer o farigola.
  • Per a una versió més lleugera, redueix la quantitat d’oli d’oliva.

No deixeu de provar aquesta deliciosa coca catalana i endinsar-vos en la riquesa de la seva gastronomia tradicional. Un tast d’autenticitat i tradició en cada mossegada.

Feu un comentari