La coca de recapte
La coca de recapte és un dels plats més tradicionals de la gastronomia catalana. Es tracta d’una coca salada que es sol consumir com a aperitiu o entrant, ideal per acompanyar en un bon àpat o simplement per compartir amb amics i familiars. Aquesta recepta és un reflex de la cuina mediterrània, amb ingredients frescos i sabors autèntics.
Orígens de la coca de recapte
Els orígens d’aquest plat es remunten a molt enrere en el temps, quan els pagesos catalans utilitzaven els ingredients més senzills que tenien a l’abast per preparar els seus àpats. Així és com va néixer la coca de recapte, feta principalment amb verdures de l’horta i olives, tot sobre una base de pasta de pa. La seva preparació era una manera d’aprofitar els productes de temporada i oferir un plat nutritiu i deliciós.
Ingredients clau
- 500g de massa de pa
- 2 cebes mitjanes
- 2 pebrots vermells
- 1 albergínia
- 1 tassa d’olives negres
- 1 llauna d’anxoves en oli
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Opcional: tomàquet ratllat o tomàquets secs
Recepta de la coca de recapte
-
Preparació de la massa:
- Preescalfa el forn a 200°C.
- Estén la massa de pa en un motlle per coca, formant una base uniforme.
-
Preparació de les verdures:
- Sofregiu les cebes tallades en juliana amb una mica d’oli d’oliva fins que estiguin transparents.
- Talla els pebrots en tires i l’albergínia en rodanxes fines.
-
Muntatge de la coca:
- Distribueix la ceba sofregida per sobre de la massa de pa.
- Afegeix els pebrots i les rodanxes d’albergínia, distribuint-los de manera uniforme.
- Col·loca les olives negres i les anxoves per sobre, decorant la coca.
- Afegeix un raig d’oli d’oliva i una mica de sal i pebre al gust.
-
Cocció:
- Cuina la coca al forn durant 25-30 minuts, o fins que la massa estigui daurada i les verdures ben cuites.
-
Presentació:
- Retira la coca del forn i deixa-la refredar una mica abans de servir.
- Pots gaudir-la calenta o a temperatura ambient, acompanyada d’un bon vi.
Un plat versàtil i deliciós
La coca de recapte és un plat versàtil i deliciós, ja que es pot adaptar a diferents gustos i preferències culinàries. Pots afegir altres verdures de temporada o experimentar amb diferents tipus d’olives i anxoves. A més, és una opció saludable i equilibrada, plena de nutrients i sabors autèntics de la terra.
Suggeriments i variacions
- Pots afegir tomàquet ratllat o tomàquets secs per donar-li més jugositat.
- Si prefereixes un sabor més intens, afegeix una mica de romer o farigola.
- Per a una versió més lleugera, redueix la quantitat d’oli d’oliva.
No deixeu de provar aquesta deliciosa coca catalana i endinsar-vos en la riquesa de la seva gastronomia tradicional. Un tast d’autenticitat i tradició en cada mossegada.