Rovellons confitats

Rovellons Confitats

Origen

Els rovellons confitats són una de les preparacions més populars a l’època de tardor a Catalunya. Aquest plat té les seves arrels en la tradició gastronòmica catalana, que valora molt els fongs i bolets que creixen als boscos durant aquesta època de l’any.

Ingredients

  • 500g de rovellons frescos
  • 4 cullerades d’oli d’oliva extra verge
  • 2 dents d’all, picades
  • Sal al gust
  • Pebre negre al gust
  • 2 cullerades de julivert fresc, picat

Mètode de preparació

  1. Neteja els rovellons amb cura per eliminar qualsevol resta de terra. Talla’ls en trossos si són grans.
  2. En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mitjà.
  3. Afegeix els rovellons, l’all picat, la sal i el pebre negre.
  4. Confitar els rovellons a foc lent durant uns 20-25 minuts, remenant de tant en tant, fins que estiguin tendres i hagin absorbit bona part de l’oli.
  5. Amb el foc apagat, afegeix el julivert picat i barreja bé perquè els sabors s’integren.

Variacions i diferències regionals

  • A algunes regions de Catalunya, és habitual afegir una mica de vi blanc durant la cocció per donar un toc extra de sabor.
  • També es poden incorporar altres tipus de bolets o fongs, com els ceps o els camagrocs, per variar la textura i el gust del plat.
  • A les comarques del Pirineu, és comú afegir una mica de pernil o botifarra picada per enriquir el plat.

Suggeriments de servei i presentació

  • Els rovellons confitats es poden servir calents o a temperatura ambient.
  • Són ideals com a tapa, acompanyats de pa torrat o com a guarnició d’una carn a la brasa o peix.
  • Per a una presentació més elegant, es poden servir en cassoles individuals amb una mica de julivert fresc per sobre.

Guarnicions i acompanyaments

  • Acompanya els rovellons amb una amanida verda amb vinagreta de Modena per contrastar amb el sabor intens dels bolets.
  • Uns trossos de pa de pagès torrat amb all són una guarnició perfecta per absorbir l’oli aromatitzat.
  • També es poden servir amb patates rostides o un puré de mongetes per a un plat més complet.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

  • Els rovellons són rics en fibra, vitamines del grup B i minerals com el potassi i el fòsfor.
  • Aquest plat és baix en calories i proporciona antioxidants que ajuden a reforçar el sistema immunitari.
  • L’oli d’oliva utilitzat en la preparació és una font de greixos saludables que beneficien el cor.

En conclusió, els rovellons confitats són una opció deliciosa i saludable per gaudir dels sabors de la tardor a Catalunya. Amb ingredients senzills i un procés de preparació senzill, aquest plat captiva els paladars dels amants dels bolets i la cuina tradicional catalana.

Feu un comentari