Rovellons Confitats
Origen
Els rovellons confitats són una de les preparacions més populars a l’època de tardor a Catalunya. Aquest plat té les seves arrels en la tradició gastronòmica catalana, que valora molt els fongs i bolets que creixen als boscos durant aquesta època de l’any.
Ingredients
- 500g de rovellons frescos
- 4 cullerades d’oli d’oliva extra verge
- 2 dents d’all, picades
- Sal al gust
- Pebre negre al gust
- 2 cullerades de julivert fresc, picat
Mètode de preparació
- Neteja els rovellons amb cura per eliminar qualsevol resta de terra. Talla’ls en trossos si són grans.
- En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mitjà.
- Afegeix els rovellons, l’all picat, la sal i el pebre negre.
- Confitar els rovellons a foc lent durant uns 20-25 minuts, remenant de tant en tant, fins que estiguin tendres i hagin absorbit bona part de l’oli.
- Amb el foc apagat, afegeix el julivert picat i barreja bé perquè els sabors s’integren.
Variacions i diferències regionals
- A algunes regions de Catalunya, és habitual afegir una mica de vi blanc durant la cocció per donar un toc extra de sabor.
- També es poden incorporar altres tipus de bolets o fongs, com els ceps o els camagrocs, per variar la textura i el gust del plat.
- A les comarques del Pirineu, és comú afegir una mica de pernil o botifarra picada per enriquir el plat.
Suggeriments de servei i presentació
- Els rovellons confitats es poden servir calents o a temperatura ambient.
- Són ideals com a tapa, acompanyats de pa torrat o com a guarnició d’una carn a la brasa o peix.
- Per a una presentació més elegant, es poden servir en cassoles individuals amb una mica de julivert fresc per sobre.
Guarnicions i acompanyaments
- Acompanya els rovellons amb una amanida verda amb vinagreta de Modena per contrastar amb el sabor intens dels bolets.
- Uns trossos de pa de pagès torrat amb all són una guarnició perfecta per absorbir l’oli aromatitzat.
- També es poden servir amb patates rostides o un puré de mongetes per a un plat més complet.
Beneficis per a la salut i valor nutricional
- Els rovellons són rics en fibra, vitamines del grup B i minerals com el potassi i el fòsfor.
- Aquest plat és baix en calories i proporciona antioxidants que ajuden a reforçar el sistema immunitari.
- L’oli d’oliva utilitzat en la preparació és una font de greixos saludables que beneficien el cor.
En conclusió, els rovellons confitats són una opció deliciosa i saludable per gaudir dels sabors de la tardor a Catalunya. Amb ingredients senzills i un procés de preparació senzill, aquest plat captiva els paladars dels amants dels bolets i la cuina tradicional catalana.