Rap a la catalana

Origen

El rap a la catalana és un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional catalana. Té les seves arrels en la gastronomia marinera i destaca per la seva senzillesa i el seu sabor intens.

Aquest plat es remunta a les zones costaneres de Catalunya, on el peix fresc sempre ha estat un dels pilars fonamentals de l’alimentació. El rap, amb la seva carn ferma i gustosa, s’adapta perfectament als gustos mediterranis.

Ingredients (4 persones)

  • 800 g de rap fresc (tallat a rodanxes)
  • 2-3 grans d’all (picats finament)
  • 1 ceba gran (picada)
  • 3 tomàquets madurs (ratllats o tallats petits)
  • 100 ml de vi blanc sec
  • 50 ml de fumet de peix (opcional)
  • 50 g d’ametlles torrades
  • 2 llesques de pa (torrat i esmicolat)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre negre mòlt
  • Julivert fresc picat

Preparació

  1. Preparació prèvia:
    • Salpebra les rodanxes de rap i reserva-les.
    • En una paella amb una mica d’oli, daura lleugerament el rap per tots dos costats (sense cuinar-lo del tot) i reserva’l.
  2. El sofregit:
    • En una cassola de fang o una paella ampla, escalfa un bon raig d’oli d’oliva.
    • Sofregeix la ceba picada a foc lent fins que estigui ben tova i daurada.
    • Afegeix l’all picat i remena uns segons fins que desprengui aroma.
    • Incorpora els tomàquets ratllats, deixa que es redueixin i es concentrin fins a obtenir una salsa espessa i saborosa.
  3. La picada:
    • Mentre el sofregit es cuina, prepara una picada tradicional. En un morter, tritura les ametlles torrades, el pa torrat, un pessic de sal, i unes fulles de julivert. Pots afegir unes gotes de vi blanc o fumet per aconseguir una textura més homogènia.
  4. Cocció del rap:
    • Quan el sofregit estigui llest, afegeix la picada a la cassola i remena perquè es barregin els sabors.
    • Afegeix el vi blanc i el fumet (si en fas servir) i deixa que redueixi lleugerament.
    • Incorpora les rodanxes de rap i deixa-les coure a foc lent durant 8-10 minuts, girant-les amb cura a mitja cocció.
  5. Acabat i presentació:
    • Just abans de servir, empolvora amb julivert fresc picat per donar-li un toc fresc i aromàtic.

 

Variacions regionals

  • Amb pebrot: En algunes zones del Maresme, es poden afegir trossets de pebrot vermell al sofregit per donar més color i dolçor.
  • Amb panses i pinyons: En lloc d’ametlles, algunes receptes incorporen panses i pinyons a la picada, aportant un toc més dolç i sofisticat.
  • Amb patates: Es poden afegir patates tallades a rodanxes gruixudes durant la cocció per obtenir un plat més consistent.

Suggeriments de servei

Serveix el rap a la catalana ben calent, acompanyat d’una copa de vi blanc sec o un vi de la DO Penedès. Pots complementar el plat amb una amanida fresca o unes verdures escalivades.

Guarnicions recomanades

  • Arròs blanc: L’arròs al vapor és perfecte per absorbir la deliciosa salsa.
  • Puré de patates: Cremós i suau, combina molt bé amb el sabor intens del rap.
  • Verdures saltejades: Carbassó, espàrrecs o pastanagues a la planxa són opcions saludables i delicioses.

Beneficis nutricionals

El rap és un peix magre, ric en proteïnes i baix en greixos, ideal per a una dieta equilibrada. A més, conté àcids grassos omega-3, essencials per a la salut cardiovascular i cerebral. Aquest plat és també una excel·lent font de vitamines i minerals, gràcies a l’ús de verdures fresques i fruits secs.

Consell del xef

Si vols potenciar encara més el sabor del plat, deixa reposar el rap a la cassola durant uns minuts abans de servir-lo. Així, s’integraran millor tots els sabors.

Bon profit!

Feu un comentari