Fideus a la cassola

Deliciosa recepta catalana: Fideus a la cassola

Els fideus a la cassola són un dels plats més tradicionals i reconeguts de la gastronomia catalana. Aquesta preparació és perfecta per als dies de fred, oferint un confort culinari que recorda els sabors de la cuina casolana.

Ingredients:

  • 300g de fideus gruixuts
  • 4 cullerades d’oli d’oliva
  • 1 ceba gran
  • 2 dents d’all
  • 1 litre de caldo de pollo o verdura
  • 1 tomaca madura
  • 1 culleradeta de pebre dolç
  • Sal al gust
  • Opcional: julivert fresc per decorar

Preparació:

  1. Sofregir les verdures:

    • Pica la ceba i l’all finament. Sofregueix-los en una cassola amb l’oli d’oliva fins que la ceba estigui transparent.
    • Afegeix la tomaca ratllada i cuina-la fins que es desfaci i es concentri el seu sabor.
  2. Afegir els fideus:

    • Incorpora els fideus a la cassola i remena-los bé amb les verdures sofregides perquè s’impregnin dels sabors.
  3. Cocció dels fideus:

    • Afegeix el caldo calent i remena. Deixa coure a foc lent durant uns 10-15 minuts, o fins que els fideus estiguin tendres i hagin absorbit la major part del líquid.
    • Rectifica de sal i pebre al teu gust.
  4. Repòs i presentació:

    • Deixa reposar els fideus uns minuts abans de servir-los.
    • Decora amb julivert fresc picat per afegir un toc de color i frescor.

Variacions i diferències regionals

  • Fideus amb marisc: Afegeix gambes, musclos o calamars per donar-li un toc mariner.
  • Fideus amb verdures: Incorpora espàrrecs, carxofes o pèsols per una versió més vegetal.
  • Fideus amb carn: Utilitza trossos de pollastre o xai per enriquir el plat.

Suggeriments de servei i presentació

  • Serveix els fideus a la cassola en plats fondos per mantenir la calor.
  • Pots presentar-los en una cassola de fang al centre de la taula perquè cada comensal es serveixi al seu gust.
  • Acompanya el plat amb pa torrat per aprofitar el suc que deixen els fideus.

Guarnicions i acompanyaments

  • Una amanida fresca de fulles verdes amb vinagreta.
  • Olives negres o verdes per complementar el sabor.
  • Un vi blanc lleuger o una cervesa artesana per maridar.

Beneficis per a la salut i valor nutricional

  • Carbohidrats: Els fideus aporten energia per al cos.
  • Vitamines i minerals: Les verdures utilitzades en el sofregit són riques en vitamines i antioxidants.
  • Fibra: Si s’afegeixen verdures, el plat es torna més ric en fibra, beneficiós per a la digestió.

En resum, els fideus a la cassola són un plat reconfortant i pràctic que transporta a la cuina tradicional catalana. Ideal per a compartir en família o amb amics, aquest plat és una delícia que combina simplicitat i sabor en cada bocat.

Feu un comentari